03 Mar Forklift İş Güvenliği ve İlgili Donanımlar
İş Güvenliği yasal zorunlulukların yanında işletmenin güvenli, verimli çalışması açısından önemlidir. Forkliftin, operatörün, diğer personelin, yükün ve işletmenin korunması küçük detaylarda saklı olabilir. Forkliftlerde iş güvenliği yönetmeliğince yılda 1 kez zorunlu teknik muayene yaptırılmalıdır.
İş güvenliği yönetmeliğince forkliftlerde bazı ikaz ekipmanları zorunlu hale gelmiştir. Flaşör lamba, blue light spot, siren, kamera sistemi gibi görüntülü ve sesli yeni nesil opsiyonel ekipmanlar mevcuttur.
Forklift Redzone : Forkliftlerin çevresinde güvenli bir alan oluşturmak için takılan yeni nesil emniyet ışıklarıdır. Bu ürünlerin takılmış olduğu makinalar kendi etrafında güvenli alan sınırı çizerek sahadaki insanların makina çalışma alanı içerisine girmesi engellemek için tasarlanmıştır.
Forklift Çarpışma Önleme Sistemi: endüstriyel araçların çalışma alanlarındaki engelleri belirleyebilen aktif bir manevra sistemdir. Sistem, çalışma alanında karşılaşabileceği çarpışma risklerinden manevra önerileri sunarak yavaşlamayı ve durmayı sağlar.
Koruyucu Ekipmanlar: Forklift ve operatörü koruyucu aynı zamanda iş güvenliği risklerini azaltıcı opsiyonel ekipmanları da üretilmektedir. Bunlara örnek olarak yük yaslama korkuluğu, üst koruyucu ızgara, operatör koruyucu bar, özel üretim koruma sistemleri, yangın ekipmanları, çatal kaydırmaz vb sıralayabiliriz.
Çarpışma Önleyici Sistemler: Forklift kazaları minimuma inmektedir. Forkliftlerde ve tesise montajı yapılarak yaya güvenliği sağlayan, alan güvenliği sağlayan, alana göre hız sınırlayan, forkliftlerin birbiriyle çarpışmasını engelleyen, trafik kontrol, raf güvenliği ve yükleme kolaylığı sağlayan bir çok sistem mevcuttur.
Yer İşaretleme: çizgi ve ikaz plakaları ile son derece pratik ve uzun vadeli çözüm sunmaktadır. Boyanın uygulama zorluğu, silinmesi, uzun dönemdeki maliyeti dikkate alındığında oldukça avantajlıdır. Üstelik iş güvenliği açısından da tercihe değer.